Türkiye’de drone kullanım şartları, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenmektedir. Eğer 500 gramdan daha hafif bir drone sahibiyseniz dronenuzu kayıt almak şartıyla kullanabilirsiniz. 500 gramdan daha ağır olan droneları ise mutlaka SGHM’e kayıt ettirmelisiniz. İzinsiz drone uçurabilmek için uçuş yasağı olmayan bölgeleri tercih etmeniz gerekmektedir. SGHM tarafından belirlendiğine göre uçuş yasağı olan bölgeler ise şu şekildedir.

 

Drone nedir?

 

Drone; motorları, pervaneleri ve sensörleri sayesinde uzaktan kontrol edilerek ya da otonom olarak uçan insansız hava aracıdır. Drone kelimesi, etrafta uğultu çıkararak uçan erkek arı anlamına gelir. Biraz iddialı bir tanım olsa da sahip olduğu sisteme göre bir drone için uçan robot demek de yanlış olmaz.

Kullanım alanına göre değişse de her drone GPS, kızılötesi kamera ve ana kamera gibi bazı temel donanımlara sahiptir. Drone’ların dengeli uçması için rotor adı verilen en az 4 pervanesi bulunur, pervane sayısı drone boyutuna göre artabilir. Daha karmaşık sistemlere sahip olabileceği gibi genel olarak drone’lar uzaktan bir akıllı ya da tablet kullanılarak kontrol edilir.

 

Drone ne işe yarar?

 

Günümüzdeki sistemlere benzeyen drone teknolojisinin ilk adımlarının 1930’lu yıllarda atıldığı düşünülüyor. Elbette, dönemin koşullarını göz önüne aldığımız zaman üretilen bu drone’ların askeri casusluk ve saldırı amacıyla kullanılması hiç de şaşırtıcı değil. Ancak amaç her zaman aynı, insanların ulaşamadığı yerlere ulaşmak.

Bir drone, onlarca farklı alanda kullanılabilir. Amacı ise basittir, insan sınırlarını ortadan kaldırmak ve bir işteki insan faktörünü minimuma indirmek. Basit bir örnek vermek gerekirse; drone teknolojisi gelişmeden önce bir şehrin havadan görüntülerini elde etmek için en azından bir helikoptere, bir pilota, bir kameramana ve bir kameraya ihtiyacınız vardı. Pili ve motorları güçlü bir drone tüm bu ihtiyaçları tek başına karşılayarak yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabilir. 

 

Drone hangi alanlarda kullanılabilir?

 

Şöyle düşünelim; elinizde uçan, görüntü kaydedebilen, belirli ağırlıkları taşıyabilen, neredeyse her yere ulaşabilen ve tamamen kontrolünüz altında bir cihaz olsa ne yaparsınız? Elbette drone teknolojisi dünyanın pek çok yerinde ilk olarak askeri amaçlarla kullanılıyor. En çok kullanıldığı diğer alan ise video sektörü. Gerekli gereksiz her yerde drone ile video çekildiğini görmüşsünüzdür.

Amazon’un paketlerini drone’lar kullanarak taşıyacağı dedikodularını mutlaka duymuşsunuzdur. Dedikodu değil, Amazon paketlerimizi bir drone’dan teslim alacağımız günlerin eli kulağında. Meta, eski adıyla  şirketi drone kullanarak dünyanın erişilmesi güç noktalarına internet bağlantısı götürmek için bir süredir çalışmalar yapıyor. Issız bir bölgede havada gezen bir drone sayesinde Afrika kabileleri bile  kullanabilir.

Tüm bunların yanı sıra afet durumlarında, acil durumlarda, telekomünikasyonda, tarımda, kaçak avcılık denetlemesinde, hastalık kontrollerinde, habercilikte, güvenlik sektöründe, inşaat planlamalarında, spor alanlarında, canlı yayınlarda ve daha aklınıza gelen gelmeyen pek çok alanda bir drone çoğu zaman hayat kurtarıcı bir görev sahibi olabilir Bugün bile saydığımız pek çok alanda aktif olarak drone’ların kullanıldığı biliniyor.

Yazıyı paylaş :